Recepty

Ovocné šípkové kůže

zveřejnila

Tuhle netradiční ovocnou dobrotu jsem poprvé ochutnala loňské léto. Měli jsme spoustu meruněk a povím vám, že nekonečné zavařování už mě vážně nebavilo, tak jsem přemýšlela, co s tím? Na pomoc jsem si vzala strýčka Googla a nápad byl na světě. Ovocné kůže – „Tklapi“ jsou oblíbenou pochoutkou v Gruzii, tam se rozmixované ovoce suší ve velkém, protože dobře vědí, že se jedná o chutné, zdravé a jednoduché zpracování ovoce. Nejradši je zobu jen tak, ale pěkně ozdobí třeba i salát. Úplná bomba je, že chutnají i dětem, tedy nabízí se zde ideální příležitost, jak do dětí vpravit pár potřebných vitamínů. Placky/kůže je možné připravit z jakéhokoliv ovoce, ideálně syrového. Tužší ovoce (jako například jablka nebo v mém případě šípky) je třeba krátce povařit. Šípková sezóna je už pomalu za námi, ale stejně jako na marmeládu a sirup můžete použít i přemrzlé šípky, jsou pak i sladší. Pěkné pevné šípky jste si určitě usušili na čajík. V postupu záměrně neuvádím přesné množství surovin, záleží pouze na vaší chuti.

Co budete potřebovat

  • Šípky
  • Jablka
  • Med
  • Pečící papír
  • Sušičku potravin/lze sušit i v troubě

Postup

  1. Pokud si uděláte placky z šípků, doporučuji na to jít tradiční cestou podle našich babiček – každý šípek rozpůlit a lžičkou vydlabat semínka a chloupky, které můžou dráždit. Moderní postupy na přípravu marmelád tento krok vynechávají a rozvařené pyré několikrát pasírují. Ale mám takový dojem, že naše babičky věděly nejlépe, proč se pouštět do piplačky s čištěním…
  2. Očištěné šípky svařte 10 minut v malém množství vody, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené jablko a společně povařte na mírném ohni dalších 10 minut do změknutí.
  3. Svařené ovoce rozmixujte na pyré, po vychladnutí přidejte med dle chuti a dobře promíchejte.
  4. Pyré vlijte na pečící papír (některé sušičky mají i silikonové podložky) ve vrstvě vysoké cca 3 mm. Pyré můžete sušit v celku a placky pak nastříhat, nebo si můžete tvarovat placky rovnou, jako jsem to udělala já 🙂 Sušte při teplotě kolem 40°C minimálně 10 hodin. Výsledkem jsou suché ale pružné placky, které jdou dobře sloupnout z papíru.
  5. Pokud jste sušili celý plát, nastříhejte na proužky, stočte do ruliček, obalte třeba právě použitým pečícím papírem a uskladňujte ve vzduchotěsné nádobě.

Tipy k přípravě

  • Jak už jsem jednou zmínila, snažte se používat sezónní čerstvé ovoce, které pouze rozmixujete a dáte sušit. Při tepelné úpravě vezme nohy na ramena valná většina vitamínů a to nikdo nechce. Šípky jsou ale hodně tvrdé plody a trošku se povařit musí. Totéž platí i pro vyšší teploty při sušení.
  • Pro sušení můžete použít i troubu na nejnižší teplotu, případně pootevřenou.
  • Fantazii se meze nekladou, kombinujte ovoce, které máte rádi, přidejte si třeba skořici nebo zázvor.

Dobrou chuť 🙂

 

Může se Ti také líbit