Recepty

Šípkový čaj aneb vitamínová bomba

zveřejnila

Jaký je podle vás nejchutnější a nezdravější čaj na světě? Těžko říct, ale za mě zaujímá jedno z předních míst ten šípkový. Šípkový čaj je pro mě nepostradatelná zásobárna vitamínů na celé podzimní až jarní období. V květnu a v červnu růže šípková (rosa canina) zdobí meze krásnými bílými a růžovými květy a na podzim se tento udatný bojovník chlubí jasně červenými malvičkami, které jsou plné prospěšných látek účinně nahrazujících anti-chřipkové chemické „zázraky“ z lékárny. Proč udatný bojovník? Šípkový keř se brání trny, které dokážou pěkně poškrábat nejen ruce, ale i oblečení. Na sběr šípků nevyrážejte v nejnovějších kouscích z vašeho šatníku, ale naopak se navlékněte do starých šusťáků. Čaj je nejen zdravý, ale má krásnou podzimní barvu, příjemné aroma a svěží ovocnou chuť. Tak vyběhněte do přírody, vezměte s sebou pár pomocných rukou a zásobte se na zimu. Šípky sbírejte v čistém prostředí, mimo frekventované silnice, rostou skoro všude. Já je sbírám tak, že v tomto období si při každé delší procházce se psem sebou nosím kleštičky a malou papírovou tašku a pár si jich odnesu domů. Chodím keř od keře, nesbírám všechny, dělím se s volně žijícím zvířectvem, pro které jsou šípky před zimou neméně důležité. Ideální doba sběru šípků na čaj je září až říjen, kdy jsou pěkně zralé, ale ještě tvrdé a mají nejvíce vitamínu C. Po prvních mrazících vitamínů ubývá, ale není všemu konec, přemrzlé šípky jsou dobré pro přípravu marmelád a sirupů, které tady na blogu také najdou své místečko.

Šípky jsou nadupané vitamínem C (mnohem vyšším množstvím než například citrusové plody), obsahují také vitamíny B, minerální látky, flavanoidy a řadu dalších. Šípkový čaj výrazně posiluje imunitu a nervový systém. Působí příznivě také na metabolismus, má močopudné účinky a umí zabojovat i proti onemocněním dásní, například paradentóze.

Zpracování šípků na čaj – sušení

  • Vhodné šípky na čaj jsou zralé (jasná červená barva), ale pevné.
  • Po příchodu domů zbavím šípky zbytků okvětí a větviček („bubáky“ nechávám), vyřadím poškozené a změklé šípky. Napustím mísu studenou vodou, v které je jemně propírám a vodu několikrát vyměním. Omyté šípky osuším savou utěrkou.
  • Sušit můžete 3 způsoby:
    • V troubě: na plechu vyloženém pečícím papírem na 60 – 70°C s pootevřenými dvířky.
    • V sušičce potravin: obvykle na stupeň 3.
    • Ekonomicky a bez starostí: volně na vzduchu – stačí plech opět vyložit pečícím papírem a šípky rozprostřít v jedné vrstvě. Šípky přikryjte ubrouskem, ať se na ně nepráší a každý den je „prohrábněte“ a zkontrolujte, jestli neplesniví.
  • V každém případě se šípky suší poměrně dlouho, umělým teplem až 14 hodin, sušení přirozeným způsobem trvá samozřejmě mnohem déle. Čas je individuální dle teploty bytu, vlhkosti apod. Správně usušený šípek má krásnou tmavě červenou barvu a po rozdrcení je suchý i uvnitř.
  • Usušené šípky se uskladňují v dobře uzavíratelné nádobě 1 rok (každý rok si připravuji nové).

Příprava šípkového čaje

Vařit nebo nevařit? Věčná otázka. Já jsem zastánce prvního způsobu pro udržení vitamínů. Často ale dělám to, že šípky z prvního výluhu ještě povařím a mám tak celodenní (a často chuťově výraznější) čaj, tzv. „druhák“ (dle lidových receptů se dělá i třetí odvar, naše babičky to tak dělávaly). Už při sušení šípek přichází o značnou míru vitamínu C a vařením už ho tam opravdu moc nenajdete.

První způsob přípravy

  1. 20 g sušených šípků rozdrtím v keramickém hmoždíři (vitamín C nekamarádí s kovem), zaliji 1 l studené vody a přes noc nechám louhovat.
  2. Ráno zahřívám pouze na teplotu příjemnou k pití.
  3. Scedím přes plátýnko, cedník tak dobře nezachytí dráždivé chloupky, kterých jsou šípky plné.
  4. Osladím medem nebo si čaj dávám jen tak.

Druhý způsob přípravy

Zastánci výraznější chuti a aroma (kteří počítají s tím, že přijdou o velkou část vitamínů) šípky vaří cca 30 minut, nechají 10 minut stát a scedí. Scezený šípek pak vaří k dalšímu odvaru.

Já to dělám tak, že první „zdravotní“ čaj si připravuji pouze výluhem a následným zahřátím a přecezený šípek pak zaliji dalším 1 litrem vody a povařím 10 minut. Tak mám o lahodný nápoj postaráno na celý den.

Čaj piji během celého chřipkového období preventivně a celkem zabírá. V teplých měsících si dávám pauzu a dopřávám si jiné prospěšné tekutiny.

 

Může se Ti také líbit