Recepty

Bezový sirup bez vaření

zveřejnila

Sirup z květů černého bezu lidově „bezinky“ je u nás každoroční stálicí, protože vůně i chuť je prostě neodolatelná.

Na jaře sirup pro osvěžení, pár smažených kosmatic, které jsem milovala od babičky, a sušení drobných bílo-žlutých květů do zimních čajů. Na podzim lahodný likér a džem z nádherných temně fialových plodů.

Černý bez kvete od konce května a během června, ale letos kvete a zraje všechno nějak dřív, tak neváhejte a vyrazte, je nejvyšší čas! Keř bezu dorůstá do výšky několika metrů a u nás se vyskytuje celkem hojně na okrajích lesů, u cest, v parcích – vyhněte se znečistěnému prostředí blízko silnic a jiných rušivých elementů. Pro sběr jsou nejvhodnější napůl rozkvetlá květenství.

Černý bez obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek

Této dřeviny si vážily už naši předkové, pro její všestrannost, léčivost a skvělou chuť.

V květu jsou třísloviny, organické kyseliny, glykosidy, vitamín C, rutin, slizovité látky a další:

  • Působí jako antioxidant a chrání naše buňky před volnými radikály.
  • Pomáhá léčit nachlazení a horečky díky svým potopudným a ochlazujícím účinkům, obsažený vitamín C podporuje obranyschopnost organismu.
  • Při onemocněních dýchacích cest usnadňuje vykašlávání, mírní suchý kašel.
  • Čistí krev a pozitivně ovlivňuje cévní systém.
  • Působí močopudně a tím ulevuje při potížích s močovými cestami a ledvinami.
  • Mírně projímá a ulevuje při zácpě.
Při použití třtinového cukru má sirup krásnou karamelovou barvu.

Čas přípravy

  • 30 minut + 24 hodin na louhování

Co budete potřebovat

  • 40 ks celých květenství
  • 1 kg třtinového cukru
  • 4 – 5 citrónů (ideálně v bio kvalitě)
  • 2 l vody
  • Kyselina citrónová na dochucení
  • Skleněné láhve na uskladnění, 2 větší nádoby a plátýnko nebo plenu na zcezení hotového výluhu

Sirup nevařím, nepřeslazuji, prostě ho dělám tak, jak ho má ráda moje rodina. Ale na konci článku je pár tipů pro delší uchování sirupu, pokud plánujete, že se nevypije, než by se mohl začít kazit 🙂

Postup

  • Převařte si vodu požadovaného množství a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Vyrazte na sběr a opatrně si nasbírejte celá květenství bezu – opatrně znamená nepoztrácet z květů pyl, který v sirupu rozhodně chceme. Vybírejte keře nenapadené mšicemi. Květy se ukládají volně do košíků, aby se nepomačkaly a nezapařily.
  • Doma květy rozložte na čisté papíry, kuchyňské utěrky apod. a nechte uniknout zabydlené broučky. Květy nemyjte, přišly byste tak o drahocenný pyl, který je plný účinných látek a dodává sirupu tu krásnou vůni. Ale pokud máte v rodině alergiky, buďte obezřetní.
  • Ideálně do velké sklenice tzv. okurkovky (případně do nerezového hrnce) naskládejte květy, zalijte vychladlou převařenou vodou tak, aby všechny květy byly celé ponořené a nevykukovaly ven. Pod utěrkou nechte macerovat 24 hod. Nechávám na lince, kde nepaří sluníčko, lednice nutná není.
    Ke květům můžete přidat na plátky nakrájené citróny – oloupané, případně s kůrou, pokud jsou chemicky neošetřené. Já obvykle přidávám 2 citróny na začátku macerace a zbytkem ochutím až hotový výluh. Myslím, že citróny pomáhají s uvolňováním potřebných látek z bezu, zdá se mi pak silnější, než když okyseluji až na konci.
  • Druhý den výluh slijte přes plátýnko a důkladně vymačkejte každou kapku.
  • Přidejte cukr a míchejte dokud se zcela nerozpustí. Nebojte se, ani za studena nebudete míchat do aleluja 🙂
  • Závěrem dochuťte citrónovou šťávoulijte do sirupu také přes plátno, jakýkoliv materiál navíc by mohl uspíšit zkázu.
  • Na dochucení můžete přidat ještě lžičku dvě kyseliny citrónové, která podpoří i delší uchování sirupu.
  • Přelijte do čistých lahví a zakápněte čistým alkoholem – hrdlo i víčko, zahubíte bakterie a měly by se chvilku držet dál.
  • Uložte do lednice, do mrazáku (viz tipy níže) a s chutí konzumujte…

Další tipy k přípravě, uskladnění a konzumaci

V kombinaci s trochou čerstvé máty si vytvoříte velmi, ale opravdu velmi, lahodný a svěží nápoj.
  • Sirup podle tohoto postupu není určen k dlouhodobému uskladňování. My dlouhou trvanlivost nepotřebujeme, protože ho brzo vypijeme a pár lahví si zamrazíme. I tak si myslím, že v lednici nějaký ten týden vydrží.
  • Nejsem zastáncem čehokoliv přeslazeného, tedy používám postup pouze s 0,5 kg cukru na 1 l vody (a  ještě částečně nahrazuji medem nebo březovým cukrem). Životnost, sladkost a hustotu podpoříte navýšením na 1 kg cukru/1 l vody podle standardního „sirupového“ receptu.
  • Sirup bezový ani mátový nevařím, abych zachovala co nejvíce účinných látek. Pro potřebu delšího uskladňování můžete v konečné fázi převařit.
  • Pokud máte místo v mrazáku, část sirupu si zamrazte, vůbec se nemusíte bát mrazit ve skle. Pokud láhev doplníte cca do 2/3 objemu, nepraskne, a čerstvý nevařený sirup si tak můžete užívat celou sezónu.
  • Jedná se o léčivku, nepřehánějte konzumaci s ohledem na uvedené účinky i obsažený cukr. Nedoporučuji v sezóně pít pouze vodu s bezovým sirupem, spíš k němu přistupujte jako ke zpestření pitného režimu.
  • Nezapomeňte si pár květenství usušit do čajů proti nachlazení – suší se buď zavěšené v malých svazcích (bude vám padat pyl pod zavěšené místo) nebo na podložce vyložené papírem. Důležité je sušit v dobře větraných místnostech. Květy se nesmí zapařit, nesmí zhnědnout.
    Já suším tak, že si květenství nastříhám na menší části a tak se zbavím dřevnatých silných stonků plných vody. Před úplným dosušením zdrhnu opatrně kvítky, ať nepřijdu o poslední nepoztrácený pyl, a důkladně dosuším.
    Sušené byliny se uchovávají ve vzduchotěsné nejlépe skleněné nádobě na tmavém místě.Bezový květ spolu s lipovým jsou neocenitelnými bojovníky proti nachlazení, horečce a kašli: 1 lžíci bezového květu plus 1 lžíci lipového květu zalijte 0,5 l vroucí vody. Zakryté louhujte 15 min a zceďte. Můžete dosladit medem.

 

Může se Ti také líbit