Kosmetika

Macerace v oleji

zveřejnila

Už jste zkoušeli macerovat bylinky nebo třeba koření? Je to skvělý způsob, jak dostat prospěšné a aroma látky do oleje nebo do alkoholu. Pokud se pro maceraci použije alkohol, jedná se o tinkturu, o té někdy příště. Dnes se budu věnovat macerátům v oleji, a to přímo luxusním 🙂 Macerovat můžeme bylinky sušené i čerstvé (osobně upřednostňuji sušené, abych neriskovala, že se mi do pokladu vloudí plíseň), ale i koření, šípky (z šípků jsem si udělala extra regenarační olej pro základ pleťového krému)  nebo třeba kávu. Maceráty používám v kuchyni (například olej s medvědím česnekem je hodně fajn), ale i v přípravě domácí kosmetiky. Vanilkový i kávový olej voní přímo božsky, mají spoustu pozitivních účinků na pleť a můžou sloužit jako základ pro tělové máslo, balzám na rty nebo se můžou použít jen tak.

Macerovat můžete dvěma způsoby:

Za studena – bylinky naložené v oleji dáte na minimálně na 3 týdny na teplé místo (například v zavařovací sklenici zakryté víčkem), občas protřepete a slijete.

Za tepla – tahle varianta skvěle poslouží, pokud pospícháte (jako třeba já před Vánoci 🙂 ) a potřebujete mít macerát v rozumném čase hotový. Stačí na pár hodin zapnout sporák…

Postup macerace za tepla – vanilka

Použila jsem 4 velké vanilkové lusky a 100 ml mandlového oleje (pořízení kvalitních vanilkových lusků není úplně nejlevnější sranda, ale veřte, že výsledek stojí za to).

  • Připravte si vodní lázeň (= dáte vařit tolik vody, aby vložené sklenici na macerát voda sahala do výšky několika centimetrů), před vložením sklenice s macerovaným materiálem zmírněte plamen na minimum.
  • Vanilkové lusky nařízněte podélně, lžičkou vydlabejte semínka, nakrájejte na menší kousky (semínka můžete nechat v luscích, ale pokud je vydlabete, bude macerát silnější).
  • Všechny části vanilky (včetně vydlabaných semínek) dejte do čisté zavařovací sklenice, zalijte olejem, promíchejte, ať se zbavíte bublinek, zavřete víčkem a vložte do připravené vodní lázně.
  • Plamen pod vodní lázní udržujte velmi slabý, aby voda nevřela a nechte macerovat 2 – 3 hodiny. Pokud máte možnost, druhý a třetí den postup opakujte, ať máte macerát co nejsilnější. Sklenicí občas jemně zatřepte.
  • Olej nechte vychladnout na pokojovou teplotu a slijte přes plátýnko nebo kávový filtr do připravené čisté nádoby – pokud se vám nepodaří zachytit všechna semínka, vůbec nic se neděje. Plátýnko pořádně vymačkejte, ať vám neuteče ani jedna kapka vanilkového pokladu.

Účinky vanilkového oleje

  • Má antioxidační účinky.
  • Pomáhá obnovovat buňky v těle.
  • Snižuje horečku.
  • Pozitivně ovlivňuje nervový systém – navozuje dobrou náladu a zbavuje úzkosti.
  • Tišícími účinky vás připraví na kvalitnější spánek.

Postup macerace za tepla – káva

Použila jsem 50 ml kvalitní mleté kávy a 100 ml kokosového oleje (instantní káva není vhodná).

  • Připravte si základ pro maceraci za tepla – vodní lázeň, stejně jako v případě vanilkového oleje.
  • Do zavařovací sklenice vsypte kávu, doplňte kokosový olejem (olej použijte ve stavu, v jakém je při pokojové teplotě – nemusíte rozpouštět) a zavřete víčkem.
  • Sklenici přendejte do vodní lázně a dále postupujte jako v případě vanilkového oleje, jen s tím rozdílem, že u kávy stačilo na silný macerát pouze jednou 3 hod.

Účinky kávového oleje

  • Pomáhá proti tmavým kruhům pod očima.
  • Odbourává celulitidu.
  • Rozjasňuje pleť.
  • Má pozitivní vliv na vlasovou pokožku a růst vlasů.

Tipy na přípravu a další použití olejových macerátů

  • Jako nosný olej používejte pouze kvalitní nejlépe za studena lisované rostlinné oleje, méně aromatické jsou vhodnější, ať nepotlačíte aroma macerované bylinky nebo koření. Pro použití v kosmetice je vhodný jojobový, mandlový nebo slunečnicový olej, pro základ tělového másla jsem si pro macerát kávy oblíbila olej kokosový, vznikne tak úžasně voňavá kompozice, která do tělových másel skoro nemá konkurenci. Jen mám občas pocit, že máslo sním dřív, než se s ním namažu 🙂
  • Především při maceraci za studena je důležité mít celý macerovaný materiál ponořený, nic nesmí vyčnívat nad hladinu oleje, pomoci si můžete zatížením nějakým táckem a kamínkem. Pokud použijete bylinky čerstvé, nechte je alespoň zavadnout, ať se zbaví přebytečné vody a předejdete tak předčasné zkáze macerátu. Za studena obvykle maceruji bylinky, když je pěkné slunné počasí a bylinky jsou všude kolem nás a za tepla se pouštím do kávy, vanilky nebo třeba chilli 🙂
  • Trvanlivost macerátu je dána +- trvanlivostí nosného oleje.
  • Kávový olej u mě slouží jako jedna ze složek tělového másla do chmurného zimního období, poputuje do výživného balzámu na rty, o kterém bude jeden z dalších článků, a před spaním si ho malé množství vtírám kolem očí. O pleť očního okolí pečuje fantasticky, na tmavé kruhy opravdu funguje a zdá se mi, že mám i méně vrásek, které se u mě už nějaký ten pátek objevují.
  • Vanilkový olej si šetřím, ale myslím, že se objeví v jednom luxusním tělovém másle. Když si chci užít extra hýčkaní, potírám se jen tak, stačí málo.
  • Zbylou kávu nevyhazujte, zkuste parádní tělový peeling a vanilku můžete macerovat znovu, jen už bude výsledek slabší.
A takhle může vypadat tělové máslo, pokud do základu přidáte kávový macerát, opravdu lahůdka pro pokožku (na zadeček a stehna úplná bomba!) i pro čichové pohárky.

Umíchala jsem ho stejně jako tady, jen jsem půlku dávky kokosového oleje nahradila kávovým macerátem. Hotové máslo má barvu caffé latté, vůni machiatta a hydratující a vyživující účinky na pokožku přímo úžasné. Jen pozor, ať se do vás partner nezakousne 🙂

 

Může se Ti také líbit