Léto je léto, ale co teprve babí léto? Má své kouzlo a procházky přírodou, kde dozrávají různé bobulky jsou pro mě neodolatelné. A proto jsme se vydali s drahou polovičkou na Černý bez. Roste téměř všude, ale vybírej si čistá místa s minimální dopravní zátěží. Když už si připravuješ zdraví prospěšné dobroty, proč se zbytečně zanášet toxiny, kterých už je v našem prostředí víc než dost… Dnes si spolu připravíme jednoduchý, chutný a zdravý bezový likér pro dospělé (obsahuje alkohol), který báječně voní, má nádhernou sytou podzimní barvu a zahřeje jak na těle, tak i na duši.
Čas přípravy
- O čase sběru a hledání bezu mluvit ani nemusím 🙂 Záleží kolik chcete černého bezu nasbírat a kolik vás na to je. Např. náš sběr ¾ papírové Billa tašky trval cca 50 min. (A to jsme ještě museli hlídat naší čtyřnohou potvoru 🙂 )
- Cca 1,5 hod očesání kuliček z trsu
- 20 minut první vaření
- 12-24 hodin pasivní fáze – základ likéru odpočívá
- 5 minut druhé vaření
- 2-3 hodiny na vychladnutí (dle objemu, potřebné ke konečné fázi)
Ničeho se neboj, moc se nenadřeš. Příprava je jednoduchá a možná i relaxační.
Co budeš potřebovat
- 3,5 l plodů černého bezu
- 1-2 ks celé skořice
- 2-3 ks hřebíčku
- 1-2 citróny
- Cca 1 kg třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 8 polévkových lžic uvařené silné kávy (pro představu 4 čajové lžičky rozpustné kávy do klasického hrníčku)
- 850 ml rumu (klasický Tuzemák)
- 1,4 l vody
Co z toho dostaneš
- Cca 2,65 l lahodného bezového likéru
Postup
Krok I.
Vyraz do přírody, mimo oblasti jako jsou silnice a hnojené zemědělské půdy a nasbírej bez (plody v celých trsech, nemusíš trhat jednotlivé kuličky). Žádné obavy – kleštičky nepotřebuješ, jde to snadno i rukama.
Krok II.
Doma zapoj ideálně celou rodinu, ať to odsýpá, a očeš všechny bobulky do mísy. Je potřeba vytřídit zelené nebo naopak přezrálé plody, případně jinak znehodnocené bobulky. Černý bez si s námi hraje a dozrává poměrně nepravidelně. Z necelé papírové tašky dostaneš 3,5 l bobulek.
Krok III.
Bobulky důkladně opláchni od prachu a jiných nečistot. Poté vlož do většího hrnce a zalej cca 1,4 l vody (bez musí být celý ponořený). Na mírném plamenu vař spolu s celou skořicí a hřebíčkem 20 minut (množství a výběr aromatického koření si přizpůsob dle své chuti).
Párkrát promíchej a na pomoc si můžeš vzít šťouchadlo, ať bobulky lépe uvolní šťávu.
Krok IV.
Přichází čas na odpočinek. Letošní várku jsem nechala odpočívat asi 15 hodin, ale může odpočívat i jen přes noc nebo naopak déle.
Krok V.
Odpočatý základ proceď – používám klasické sítko a do něj vložím ještě bavlněnou plenu (použít můžeš plátýnko, utěrku nebo podobný textil, ale vše měj vyvařené a čisté). Snaž se svařené bobulky z pleny pořádně vymačkat, ať získáš co nejvíce hodnotné šťávy. Základ zahřej, přidej cukr a mírně provař ještě asi 5 minut. Dobře míchej, ať se Ti cukr nepřipaluje, a ke konci přidej cca 8 lžic vařené silné kávy, šťávu z 1-2 citrónů (také přefiltrovanou bez dužiny a pecek) a pytlík vanilkového cukru.
Slupky citrónů se zbývající dužinou nevyhazuj, ale použij na boj s vodním kamenem – více zde.
Utěrku, plenu nebo platýnko, které používáš na cezení bezu, můžeš před praním také potřít citrónem, aby skvrny lépe pustily a celé můžeš vyprat podle návodu zde.
Krok VI.
Celý likér nech vychladnout (stačí na pokojovou teplotu, nemusíš dávat do lednice). Do vychlazeného likéru přidej rum a pořádně promíchej. Nyní můžeš přelít do lahví. Pozor! Používej skleněné lahve, které vyvaříš. Zajistíš si tak, že lahve budou bez bakterií a sterilní (likér se nebude tak rychle kazit).
Vynikající domácí bezový likér máš hotový! Uskladňuj v chladu, kde Ti vydrží dlouho.
Poznámka k přípravě a konzumaci
Pozor! Plody Černého bezu nekonzumuj syrové. Látky obsažené v syrových plodech způsobují zažívací potíže. Po svaření se už nemáš čeho bát 🙂
Návodů na přípravu likéru je mnoho a uvádí se různý poměr alkoholu. Osobně preferuji chuť bezinek ovoněných alkoholem oproti chuti rumových pralinek, proto pouze 0,5 l rumu. Do likéru můžeš na toto množství bezu použít klidně 1 l rumu, pokud Ti nevadí silné aroma, případně použít jiný druh alkoholu dle libosti.
Pokud to vydržíš (samozřejmě až po nezbytné první ochutnávce), nech likér před konzumací v chladu pár týdnů uležet. Nejlépe chutná pěkně vychlazený z broušených likérových skleniček po babičce.
Něco o prospěšnosti Černého bezu
Odborné zdroje a naše babičky říkají, že plody bezu tiší bolesti nervového původu. Tedy pryč s bolestmi páteře a revmatismem. Plody pomáhají proti ischiasu, migrénám, bolestem od skřípnutého nervu a údajně pomáhá i proti průjmu.
Staré přísloví “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” má svůj důvod, ostatně jako jakékoliv jiné staré přísloví, na pravdě se zakládá.
Výsledek
A co ty? Vydáš se do přírody a uvaříš tuhle lahůdku? Budu ráda, když se se mnou podělíš o své zkušenosti v komentářích nebo mi napíšeš na e-mail lucie@powerofnature.cz.