Recepty

Ovesné sušenky pro labužníky

zveřejnila

Doby, kdy jsem snědla Nutellu téměř na posezení už jsou naštěstí pryč 🙂 „Pochoutku“ plnou nezdravých tuků a dalších zbytečností jsem vyměnila za domácí ovesné sušenky, které ráno nastartují, jsou mnohem zdravější, chutnější, a navíc tak jednoduché! Receptů jsem vyzkoušela spousty, ale ne všechny se osvědčily. Teď peču už jen podle jediného, který vznikl metodou pokus omyl. Z každého receptu, který mi prošel rukama, jsem vybrala něco, něco přidala, až jsem si své ovesné sušenky vymazlila do nynější dokonalé chuti.

Čas přípravy

  • 15 min příprava surovin (včetně strouhání oříšků a rozpouštění kokosového oleje)
  • 20 min pečení (= jeden plech, plech jsem s uvedeným množstvím v troubě otočila 3x)

Co budeš potřebovat

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček (jemně mletých)
  • ½ hrnku strouhaných oříšků (výběr dle preferencí)
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • 5 lžic agávového sirupu (případně javorového sirupu)
  • 130 g panenského kokosového oleje
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • Na doplnění: semínka, strouhaná čokoláda (s vysokým obsahem kakaa)

Postup

  1. Rozmíchej si jedlou sodu v trošce teplé vody. Ve vodní lázni si v menším kastrůlku rozpusť kokosový olej, přidej agávový sirup a rozmíchanou jedlou sodu.
  2. V míse smíchej všechny suché ingredience (mouku prosívám přes síto) a přidej povolený olej se sirupem a sodou. Celou směs pořádně promíchej do kompaktního těsta.
  3. Na plech vyložený pečícím papírem tvaruj malé bochánky – nechávej rozestupy, bochánky se pečením roztečou. V troubě předehřáté na 150°C peč přibližně 20 minut. U světlých sušenek do zlatohněda, u čokoládových barvu nepoznáš, ale 20 minut mám vyzkoušených.
  4. Ihned po upečení sušenky opatrně přendávám k vychladnutí na pevnější ubrousek.
  5. Sušenky se dobře skladují například ve skleněné dóze, jsou ale tak výborné, že je obvykle sníme ještě před uskladněním „na horší časy“…

Pokud u Tebe hotové sušenky budou mizet stejně rychle jako u nás, budu ráda, když se podělíš o zkušenost v komentářích 🙂

 

Může se Ti také líbit