Recepty

Domácí sirup ze smrkových výhonků

zveřejnila

Právě teď je ten správný čas na sběr smrkových výhonků a přípravu léčivého domácího sirupu, který zatočí s “kašlíkama a rýmičkama”. Mladé světle zelené větvičky jehličnanů raší během května. Ke sběru jsou vhodné výhonky do 5 cm.

Mladé výhonky mají vysoký obsah vitamínu C a nejen v chřipkových obdobích dokážou posílit imunitu. Sirup mírní příznaky nachlazení, usnaďňuje vykašlávání, ulevuje při rýmě a svými desinfekčními účinky čistí organismus.

Výroba je velmi jednoduchá a hotový sirup je navíc velmi lahodný, chutná i dětem.

Čas přípravy

  • Procházka včetně sběru výhonků – dle možností a nálady 🙂 + 20 minut

Co budete potřebovat

(množství surovin se odvíjí od velikosti zavařovací sklenice – viz postup)

  • Mladé světle zelené výhonky (pouze z čistého prostředí, hluboký les daleko od civilizace = značka ideál)
  • Cukr (používám třtinový, někdo má zkušenosti, že s klasickým bílým cukrem se sirup méně kazí, ale mě se ani se třtinovým nezkazil)
  • Chemicky neošetřený citrón
  • Zavařovací sklenice s těsnícím víčkem, případně na uzavření celofán a gumičku
  • Plátýnko na přecezení sirupu
  • Láhev na uskladnění

Postup

Fotka sklenic je po dvou dnech, cukr v mezivrstvách už se v teple začíná rozpouštět.
  1. Nasbírané výhonky propláchněte studenou vodou, nechte okapat a šetrně osušte, ať vám sirup nezplesniví.
  2. Zavařovací sklenici vyvařte nebo alespoň vypláchněte horkou vodou.
  3. A jde se na vrstvení – začněte výhonky, pěkně upěchujte do výše několika centimetrů, zasypte cca 1 cm cukru a vrstvu zakončete plátkem nebo plátky omytého a osušeného citrónu (podle šíře sklenice). Pokračujte stejným způsobem do zaplnění sklenice – poslední by měla být silnější vrstva cukru.
  4. Sklenici důkladně uzavřete pevným víčkem nebo celofánem s gumičkou, aby se k sirupu nedostaly nečistoty a uložte ji na pár týdnů na teplejší místo. V chladu bude proces „sirupování“ trvat o dost déle. V průběhu louhování můžete cukr doplnit, ať jsou všechny výhonky pěkně zakryté.
  5. Sirup je hotový, když se rozpustí cukr a dostane krásnou zlatou barvu.
  6. Pokochejte se vůní po otevření zavařovačky a přes plátýnko nebo jemný cedník slijte do naprosto čistých sklenic a uložte na chladné místo.

Jak sirup užívat a další tipy

  • Používejte do čajů (ne hodně horkých), preventivně na lžičku, do vody.
  • Sirup ze smrkových výhonků je velká lahoda achutná i dětem, před takovou medicínkou vám utíkat nebudou 🙂
  • Myslete na to, že obsahuje spoustu zdravých látek ze smrku, ale také velké množství cukru (jako ostatně většina sirupů) – ten smrkový si dávám, když je mi opravdu ouvej a šetřím si ho jako poklad.
  • Vloni mi pár výhonků zbylo a naložila jsem je do olivového oleje, na letní grilování naprostá bomba a grilovanému pokrmu dodá neotřelou svěží chuť!

Slovo na závěr

K přírodě se prosím chovejte uctivě a z každého stromu si uštípněte jen pár výhonků. Na moje dvě menší sklenice jsem obešla 4 stromy a bohatě mi to stačí. Nebuďme sarančátka. Když jsem viděla igelitkovou smršť a plundrování v sezóně medvědího česneku, zatočila se mi z lidského počínání hlava a medvědí česnek letos nemám. Smrkový sirup v sychravých měsících střídám se sirupem z jitrocele kopinatého, který trhám u kamarádky na zahrádce před sekáním. Dělám ho stejně jako smrkový a na kašel a dýchací obtíže je skvělý i jitrocel.


Může se Ti také líbit